Slabý ako čaj? Neverte tomu.
Pravidelné pitie čaju zlepšuje koncentráciu, zrýchľuje reakcie a zlepšuje náladu. Pozitívne tiež vplýva na svaly a na celkovú kondíciu.
Nik iste nepochybuje o mnohostranných pozitívnych účinkoch čaju, avšak ako si vybrať ten správny? Regále s čajom v potravinách z neho robia všeliek s vlastnosťami zázračného elixíru.
Sypať či porcovať
Uvažovali ste niekedy nad tým, aký čaj najčastejšie pijete a či je tento druh zdravší ako iné? Pijete ten z vrecúška alebo si ho do šálky sypete? Vedci prišli na to, že obidva čaje majú rovnakú kvalitu, hoci sa doteraz predpokladalo, že porcovaný je výrazne o dve triedy horší.
Kvalita je porovnateľná môže si tvrdiť kto chce čo chce. Farmaceutické výskumy nič nehovoria o spôsoboch lúhovania, iba o čaji ako takom. A je jedno, či si ho do šálky vysypete alebo do horúcej vody ponoríte vrecúško.
Čajová úroveň
Vedci sa neuspokojili len s niekoľkými vzorkami, ale ich testovali niekoľko desiatok. Listy vo vrecúšku sú spracované v rovnakej kvalite a na rovnakej čajovej úrovni. Dokonca je tu jedna drobná pochybnosť, či porcovaný čaj nie je o čosi lepší ako sypaný.
Dôvodom môžu byť listy, ktoré sú u porcovaného v menších častiach, aby sa vošli do vrecka. Tým rýchlejšie sa aj uvoľňujú ich priaznivé látky do vody. Rezolútny je aj naakumulovaný čajový prach.
Skladovanie
Tak ako aj potraviny, aj čajové listy treba uchovávať pred nepriazňami počasia, nevystavovať ich extrémnym teplotám, na slnku či v chlade.
Netreba ich však až príliš hýčkať, sú to bylinky, ktoré sa vedia vysporiadať z krutými prírodnými podmienkami. A fajnové čaje nikdy neboli tie, ktoré nás liečili. Čaj môžete uchovávať v kovovej alebo papierovej krabičke, to sa mu hodí najviac.
28. 2. 2011 4:08:38
Náhľad fotografií zo zložky foto at